Besök: idag 475, vecka 6.925, månad 30.985  förra: dagen 1.121, veckan 10.873, månaden 53.659
Pensi Rescue Oy produkter PPPress RescueSALE

april 2018

Ytterligare ett skånskt ambulansdistrikt i egen regi

19 april 2018 - 00:11
0 kommentar/er

Trots att en långsiktig, blocköverskridande överenskommelse ingicks 2016 om hur ambulanssjukvården i Region Skåne ska bedrivas och utvecklas under de närmaste åren, har Socialdemokraterna och Miljöpartiet valt att redan 2017 initiera ett ärende för att återta ytterligare ett 

Ambulans under utryckning krockade med personbil

15 april 2018 - 14:07
0 kommentar/er

En ambulans under utryckning krockade på lördagen med en personbil. Ingen person skadades, men båda fordonen fick bärgas från platsen.

Enligt polisen kom larm om olyckan vid 15.03 på lördagen. Platsen var strax söder om Jäderfors utanför Sandviken, på länsväg 541.

Ambulansen var under utryckning på ett högprioriterat larm, då olyckan inträffade. Efter olyckan blev ambulansen stående i diket, medan personbiler stod kvar på vägen med plåtskador i ena delen av fronten.

Ambulanspersonal i Värmland fortsätter använda skyddsmask 90

12 april 2018 - 20:15
0 kommentar/er

Landstinget i Värmland fortsätter att använda skyddsmask 90, trots att arbetsmiljöverket slår fast att endast försvarsmakten får använda sig av den.

– Hellre att man har någon skyddsmask överhuvudtaget än att man inte har någon. Ibland hamnar man i situationer där man inte kan förutse exponering av giftiga ämnen, det säger Wolmer Edqvist, verksamhetschef för Ambulansen Värmland. 

Ambulanspersonal ska kunna gå in med polis

10 april 2018 - 17:17
0 kommentar/er

I dag är det ett år sedan terrordådet på Drottninggatan, då fem människor dödades och många skadades. Nu pågår inom sjukvården diskussioner om att ambulanspersonal vid liknande framtida händelser ska kunna gå in samtidigt som polisen.

I dag är ordningen att polis går in först, och ambulanspersonal väntar tills polisen gett klartecken.

Kritiseras för bristande övervakning i ambulans

09 april 2018 - 22:33
0 kommentar/er

En ambulanssjuksköterska kritiseras av Ivo för att inte ha säkerställt patientens vitala parametrar under färd till sjukhus. Vid ankomsten hade patienten hjärtstopp och avled.

Patienten hade tillkallat ambulans på grund av andnöd och bröstsmärtor. När ambulansen kom fram var patienten svårt medtagen och fördes till hälsocentralen. Där förlorade patienten medvetandet och slutade andas. För att säkerställa andningen fick patienten larynxmask inför transport till sjukhus.

Ambulansförare körde flera veckor utan körkort

07 april 2018 - 16:34
0 kommentar/er

I flera veckor körde en ambulanssjukvårdare ambulans som vanligt – trots att han hade blivit av med körkortet.

Nu har mannen tagits ut ur tjänst.

– Det är fruktansvärt allvarligt, säger Lucas Johansson, regionchef för Samariten AB som sköter ambulansen i Ystad.

I december 2017 blev en man anställd som ambulansförare i Ystad av med sitt körkort. Efter en trafikincident på hans fritid.

Likande saker händer – och Samariten AB har rutiner för sådant inträffar.

Fixade eget ambulansflyg i väntan på överprövning

06 april 2018 - 14:44
0 kommentar/er

I november stod det klart att Svenskt Ambulansflygs upphandling av sex flygplan försenades då en av de förlorande anbudsgivarna begärt överprövning av affären värd drygt 600 miljoner kronor. Nu har Region Östergötland, Region Jönköpings län och Landstinget i Kalmar län upphandlat ambulansflyg på eget bevåg.

2016 bildades kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg, som består av samtliga Sveriges landsting och regioner. Från början av 2018 var tanken att de skulle sköta all ambulansflygverksamhet i Sverige på uppdrag av samtliga landsting och regioner.

Förlamad man blev liggande flera dygn vid sin döda hustru

05 april 2018 - 13:57
0 kommentar/er

En förlamad man låg i hemmet utan mat och dryck bredvid sin avlidna hustru i över tre dygn. När hjälpen kom, körde inte ambulansen mannen till sjukhus utan till ett särskilt boende i Skåne. Där avled mannen några dagar senare. Nu riktar Ivo kritik mot både ambulanssjukvården och kommunen för omhändertagandet av mannen.

Av klagomålet framgår att den som anmält händelsen hade försökt nå mannen och hans hustru men inte fått kontakt med paret och ringde därför till polisen efter tre dagar.

Skåne kan få en ambulans mot självmord

04 april 2018 - 20:33
0 kommentar/er

En ambulans som rycker ut på självmordslarm. Det kan bli verklighet i Region Skåne. 

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård, PPT, har ställt sig bakom förslaget till en pilotverksamhet.  

Ambulansen ser ut som en vanlig ambulans men i stället för bårar finns det säten. Den ska bemannas med sjuksköterskor, som har utbildning i psykiatri.

Ambulanspersonal rasar över neddragningar

03 april 2018 - 23:56
0 kommentar/er

Landstinget i Värmland vill dra ner på ambulansens verksamhet två timmar varje dag, från och med den fjärde juni och tolv veckor framåt. Det innebär fjorton timmar färre med tillgänglig ambulans per vecka.
– Det går vi inte med på, säger Marie Svensson, ambulanssjuksköterska i Munkfors.

Ambulanssjuksköterskan Marie Svensson i Munkfors fick vetskap om sommarbemanningen under tisdagen och reagerade direkt tillsammans med ett tiotal kollegor i Munkfors.

– Vi säger stoppa neddragningarna och rör inte vår ambulans, säger Marie Svensson.

Från död till liv

03 april 2018 - 00:31
0 kommentar/er

Det är en söndagsmorgon i april och ambulanshelikoptern cirklar ett varv runt den dubbeldäckade bussen som ligger på sidan i diket vid vägen söder om Sveg.

Där finns ett femtiotal skadade ungdomar och ambulanssjuksköterskan Johan Oscarsson vet att några unga redan är döda. När helikoptern landar får Johan ansvar för en svårt skadad 15-årig flicka.
- Hon var egentligen död, berättar Johan.

Sidor