Besök: idag 593, vecka 3.097, månad 24.203  förra: dagen 1.207, veckan 9.009, månaden 36.747
Pensi Rescue Oy produkter PPPress RescueSALE

november 2016

Så lång tid tar det från samtal till larm

29 november 2016 - 23:52
0 kommentar/er

Knappt tre minuter. Så lång tid tar det från ett larmsamtal till dess att en ambulans är utlarmad. Det visar ny statistik från SOS Alarm. 

Klart för mer ambulansvård i egen regi

29 november 2016 - 23:50
0 kommentar/er

Skåne-Ambulanserna i Malmö och Helsingborg ska köras i offentlig regi. Lund-Landskrona och östra Skåne fortsätter med privat drift ytterligare några år. Regionfullmäktige klubbade den politiska kompromisslösningen på tisdagen.

 

Den ovanliga överenskommelsen mellan den rödgröna regionledningen och Alliansen kom till efter långa förhandlingar. Inget av blocken fick helt som det ville - men ett syfte var att blockera SD från att avgöra frågan om framtidens ambulansdrift med sina utslagsröster.

Sjuksköterskor behöver remiss för att skicka patienter till akuten

28 november 2016 - 21:28
0 kommentar/er

Först när en anhörig reagerade fördes mannen till sjukhus, där han fick intensivvård. Sjuksköterskorna på äldreboendet behöver läkarremiss för att tillkalla ambulans. Fel, anser Inspektionen för vård och omsorg, och kritiserar kommunen. 

Syrgas tog slut i ambulansen – hjärtsjuk dog

25 november 2016 - 14:24
0 kommentar/er

När en hjärtsjuk man i Norrbotten fördes till sjukhus med ambulans tog syrgasen i ett andningshjälpmedel slut. Mannen drabbades av hjärtstillestånd och avled. Nu anmäls händelsen.

Det var i november förra året som en äldre man med kronisk hjärtsvikt drabbades av andfåddhet. Ambulans tillkallades och då mannens syresättning var låg fick han andningshjälp i form av syrgas.

Men syrgasen tog slut i de två tuber som fanns i ambulansen och en ny ambulans tillkallades för att möta upp. Under tiden drabbades mannen av ett hjärtstillestånd och avled kort därefter.

Så ska helikoptervården bli bättre

22 november 2016 - 22:34
0 kommentar/er

Svensk luftambulans genomför nu en satsning för att förbättra den prehospitala traumavården med ambulanshelikopter på olycksplatser.

 

Från och med årsskiftet anställer Svensk luftambulans en utvecklingschef, en utbildningschef och en forskningschef. De tre deltidstjänsterna är en del i en satsning på att utveckla den luftburna vården med ambulanshelikopter.

Hur ska sjukvården hantera sina egna kvalitetsregister?

22 november 2016 - 22:33
0 kommentar/er

För att komma vidare i förbättringsarbetet behöver vi ett nationellt kvalitetsregister för ambulanssjukvården, skriver Föreningen för ledningsansvariga inom svensk ambulanssjukvård, Flisa.

 

Nu kopplas Sverige och Norge ihop

18 november 2016 - 14:16
0 kommentar/er

Sverige och Norge kopplar ihop sina kommunikationssystem Rakel och Nødnett. Syftet är att polis, räddningstjänst, SOS Alarm och andra ska kunna samarbeta bättre om det till exempel inträffar en olycka eller skogsbrand i gränstrakterna.

Förslag: Ny ambulansstation ska nå Sydnärke snabbare

18 november 2016 - 14:12
0 kommentar/er

Örebro Ambulansen når inte sina mål att hinna till 90 procent av länets invånare på 20 minuter vid prio 1 larm. Därför har man i flera år planerat för en ny station.

– Vi når inte våra mål i dag för det tar för lång tid för oss att nå ytterområdena i vårt län, förklarar Tomas Elisson, som är tillförordnad ambulanschef.

Till Fjugesta når vi inte heller inom 20 minuter på våra prio 1 larm.

Tomas Elisson, tf ambulanschef.

Styrelsen beslutade om vårdöverenskommelse och förstärkt ambulanssjukvård

15 november 2016 - 20:11
0 kommentar/er

SÄS sjukhusstyrelse beslutade idag att för sin del godkänna vårdöverenskommelsen för 2017. Överenskommelsen tecknas med södra hälso- och sjukvårdsnämnden och gäller för ett år. För nästa år sker en uppräkning av ersättningsnivån med 62 miljoner kronor.

Så vill kommun och ambulans samarbeta

14 november 2016 - 22:11
0 kommentar/er

Gnissel i samarbetet mellan kommunsjuksköterskor och ambulans är inte ovanligt. I Skåne växer intresset för att ändra på det. 

Den egentliga agendan är att man träffas och pratar med varandra. Sjukvården behöver detta.

Det säger Poul Kongstad, chef för ambulanssjukvården i Region Skåne, som i några år har bjudit in till det så kallade Prehospitala huset.

Oppositionen kräver fyrhjulsdrivna ambulanser

13 november 2016 - 14:16
0 kommentar/er

Landstingsägda Aisab, som kör 50 ambulanser i Stockholms län, bör får ett ägartillskott på 10 miljoner kronor för att uppgradera sin flotta med fyrhjulsdrivna bilar.

Som det ser ut nu äventyras patientsäkerheten, ryter Dag Larsson (S), oppositionslandstingsråd.

Det är efter veckans snökaos som Dag Larsson (S) tar bladet från munnen i ambulansfrågan. Under landstingsfullmäktige på tisdag kommer han att lyfta frågan om vilka slags ambulanser som landstingsägda Aisab bör ha.

SD: Ambulanser kan drivas i egen regi

13 november 2016 - 14:05
0 kommentar/er

Ambulansuppgörelsen mellan S, MP och alliansen får kritik av SD som anser att S sviker sitt vallöfte.

Uppgörelsen går ut på att ambulanserna i sydvästra Skåne tas tillbaka i egen regi och i östra Skåne görs en ny upphandling när avtalet löper ut. Beslutet skulle ha klubbats förra veckan på HSN (Hälso- och sjukvårdsnämnden), men drogs ur då det inte var förhandlat med facken.

Men Sverigedemokraterna är kritiska mot uppgörelsen.

Sidor