Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

november 2012

Ambulanspersonal hotar lämna brandstation som saknar brandskydd

30 november 2012 - 20:35
0 kommentar/er

En brandstation som saknar godkänt brandskydd. Nej, det är inget skämt. Det är verkligheten - hos räddningstjänsten i Eslöv. Nu hotar ambulanspersonalen att lämna stationen.

- Vi saknar automatiskt brandlarm. Vi har bara vanliga brandvarnare som man kan köpa på Hobbex eller Jula, säger Jonatan Sundbärg, skyddsombud för ambulanspersonalen på räddningsstationen vid Gröna torg mitt emot stadshuset till skanskan.se.

Avtal stramas upp efter Sirius konkurs

30 november 2012 - 14:32
0 kommentar/er

Politikerna väntas under fredagen fatta beslut om att ta in anbud på den skånska ambulanssjukvården.

Den 8 mars försattes Sirius Humanum Ambulans, som ansvarade för huvuddelen av regionens ambulanssjukvård, i konkurs. Region Skåne genomförde då en dyr direktupphandling med Sirius konkurrent Falck. Skåningarna förlorade över 44 miljoner kronor.

Region Skåne har lärt läxan av Siriuskonkursen, menar inköpsdirektör Louise Strand.
– Vi kommer att ha ett ökat fokus på leverantörernas ekonomiska situation.

Kvinna med hjärtstopp felmedicinerades

28 november 2012 - 12:57
0 kommentar/er

Under återupplivningsförsöket antog ambulanspersonalen att de gav sex ampuller adrenalin. Men istället innehöll tre av ampullerna ett annat läkemedel, som inte ska användas vid hjärtstopp.

Åtta månader tidigare varnade en sjuksköterska för förväxling av ampullerna, som ska se snarlika ut.
Socialstyrelsen konstaterar nu att om ansvariga chefer lyssnat på varningen kunde förväxlingen undvikts.

Fick pris för journaltillgång i ambulanser

27 november 2012 - 22:51
0 kommentar/er

Nu kan ambulanspersonalen i Landstinget Kronoberg också ta del av patientjournalerna. Ett arbetet som har resulterat i ett pris: ”Cambio COSMIC Award”.

Att alla kan läsa samma information om patienten i akutprocessen skapar förutsättningar för en större säkerhet för patienten. I och med att ambulanspersonalen nu får tillgång till exempelvis läkemedelslistor och sjukdomshistoria så får de bättre möjligheter att ta hand om patienten på ett tryggare, snabbare och effektivare sätt.

Het debatt om ambulanspersonalens kompetens

25 november 2012 - 10:14
0 kommentar/er

Sjuksköterskor kommer inte i fråga när en ny tjänst på ambulansen i Skellefteå snart tillsätts och nu har ambulanspersonalen skrivit ett brev till landstingspolitiker i hälso- och sjukvårdsnämnden. De frågar sig vad som hänt med visionen om fler sjuksköterskor i ambulanserna.

Bakgrunden till brevet är att sjuksköterskorna som i dag vikarierar inom ambulansen i Skellefteå, inte kan bli aktuella för anställning på sina nuvarande vikariat eftersom de inte har rätt kompetens.

SOS Alarm anmäler Medhelp

20 november 2012 - 17:31
0 kommentar/er

Patienter har fått vänta för länge på svar från Medhelps larmcentral, enligt SOS Alarm, som har gjort en anmälan till Socialstyrelsen.

I mitten av augusti tog det elva och en halv minut innan Medhelps larmcentral svarade SOS Alarm, så att en ambulans kunde skickas ut, berättar Sveriges Radio Upplandsnytt.

Enligt SOS Alarm finns det fler gånger med lång väntan. Under midsommarhelgen fick exempelvis patienter vänta ända upp till 5 minuter och 23 sekunder på att få svar från Medhelps larmcentral. Detta ska ha inneburit en stor patientrisk, uppger SOS Alarm.

Räddningstjänsten får kritik efter självmord

19 november 2012 - 18:45
0 kommentar/er

Nyligen begick en ung kvinna självmord genom att hoppa från en bro. Nu riktar en ambulanssjuksköterska allvarlig kritik mot räddningstjänsten agerade.

Händelsen inträffade i en mindre ort i Linköpings kommun. Enligt ambulanssjuksköterskan, som i ett mejl till kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (M) redogör för sin version av händelseförloppet, ska både polis och ambulans ha fått larm om att kvinnan stod i begrepp att hoppa från en bro.

Svårt sjuk kvinna fick tjata sig till ambulans

19 november 2012 - 18:19
0 kommentar/er

Ambulanspersonal ville inte ta med svårt sjuk 39-årig kvinna till sjukhuset.
– Jag är en av de tre sjukaste patienter man har haft på länssjukhuset de senaste 15 åren. Då tycker jag att man borde få åka ambulans, säger kvinnan som nu har anmält händelsen till Socialstyrelsen.

Hon sitter i soffan i sitt vardagsrum med tårarna rinnande längs kinderna när hon berättar om vad hon upplevt de senaste åtta månaderna.

Skadade och sjuka i Lapplandsfjällen riskerar att själv få betala sjuktransport.

19 november 2012 - 17:58
0 kommentar/er

Enligt Norrbottens-Kuriren finns det flera fall där sjuka eller skadade hamnat mellan stolarna när SOS Alarm och polisen inte kunnat komma överens om vem som har ansvar för räddningsuppdraget.

Enligt tidningen är det polisens ansvar att hitta försvunna personer och att transportera personer som råkat illa ut till farbar väg.

Men om personen behöver vård hamnar beslutet hos SOS Alarm och den jourläkare som är ansvarig på ambulanshelikoptern.

Tingsryds dagambulans till Lessebo och Växjö

15 november 2012 - 15:59
0 kommentar/er

Ambulanser som är bemannade av dagpersonal kommer att köras in till Växjö varje dag för tjänstgöring där och i Alvesta.

– Att man tar bort en av våra ambulanser alla vardagar är mycket oroande, säger Kenneth Görtz (M) som också är ordförande i Tingsryds socialnämnd.

Den kvarvarande dygnsbemannade ambulansen blir då ensam kvar i Tingsryds kommun vilket kan innebära en stor risk vid allvarliga sjukdomsfall.

Larmsamtalet till 112 utvecklas med ny teknik

13 november 2012 - 08:24
0 kommentar/er

Idag börjar SOS Alarm testa ett helt nytt system för återkoppling av genomförda larmsamtal till 112. Genom att ambulanspersonalen nu får möjlighet att meddela hur väl en patients vårdbehov stämmer överens med larmet från SOS Alarm, så kan den som mottagit larmsamtalet på 112 få en strukturerad återkoppling som saknas idag.

Projektet drivs inom ramen för utvecklingscentret TUCAP vid Lindholmen Science Park med syfte att ytterligare kunna förbättra intervjumetodik och bedömning av vårdbehov i akutsituationer.

Sidor