Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

september 2012

Nekad ambulans – körkortslös körde själv

28 september 2012 - 13:05
0 kommentar/er

Sonen fick inte ambulans till sin svårt sjuke far och tog beslutet att köra honom till vårdcentralen själv, trots att han saknar körkort. Det visade sig att pappan hade fått en hjärtinfarkt. Nu anmäler sonen händelsen till Socialstyrelsen.

Det var en lördag i april som sonen ringde 112 för att få hjälp till sin svårt sjuke far. Han blev vidarekopplad till en sjuksköterska för bedömning om man skulle tillkalla ambulans. Sonen berättade att pappan hade smärtor i nedre delen av ryggen och njurarna samt att han kräktes.

Ännu ingen helgambulans i Robertsfors

28 september 2012 - 12:52
0 kommentar/er

Trots löfte från landstinget står Robertsfors kommun fortfarande utan ambulans under helgerna.

Det var i maj som ambulansfrågan i Robertsfors ledde fram till vad som sågs som en lösning. En ambulans från Skellefteå skulle stationeras i Ånäset. Detta för att göra ambulanstillgängligheten bättre i Robertsfors kommun.

Tidigare hotades kommunen av att helt mista ambulans, sedan blev det ambulans stationerad på vardagarna i Robertsfors men inte på helgerna.

Ambulansbrist i Arvidsjaur

28 september 2012 - 12:47
0 kommentar/er

Då en elev i Arvidsjaur skadades allvarligt fanns ingen ambulans att tillgå. Pojken fick åka polisbil till sjukhuset i stället.

Det var tidigt på måndagsmorgonen som en elev i årskurs sex på Ringelskolan i Arvidsjaur skadade sig illa i sin vänstra arm enligt polisen i Norrbotten.

Olyckan hände i samband med lek i klassrummet. Pojken fastnade i dörrhandtaget och slet upp ett 30 centimeter långt sår. Då ingen ambulans fanns att tillgå fick polisen transportera pojken till vård.

Ambulans utsatt för luftvapen beskjutning

28 september 2012 - 12:43
0 kommentar/er

En ambulans, tre personbilar och en buss besköts utanför Nora på tisdagskvällen av tonårspojkar. Skotten orsakade en stor polisinsats med vägspärrar och inkallad insatsstyrka.

Under natten till onsdagen förhördes pojkarna och deras vapen, som visade sig vara luftgevär, togs i beslag. Skotten krossade rutor och slog upp hål i plåten på de fordon som träffades.

Omkring 25 polismän var inblandade i insatsen, främst vid vägavspärrningarna.

Blåljusstudenter övar samverkan

27 september 2012 - 12:04
0 kommentar/er

Den 27-28 september anordnar lärosätena MSB Sandö, Polishögskolan Umeå och Umeå universitet en samverkansövning för polisstudenter, ambulansvidareutbildningsstudenter samt SMO-studenter på MSB Sandö.

Syftet är att deltagarna ska få en ökad förståelse för problem som kan uppstå på en olycksplats och hur de olika yrkesgrupperna kan samverka på bästa sätt för att olyckan ska få så små konsekvenser som möjligt.

Brandmän ska rycka ut på sjukvårdslarm

27 september 2012 - 11:50
0 kommentar/er

Arbetsdomstolen fastställde idag att Brandmän är skyldiga att åka ut på IVPA-larm.

Det var förra sommaren som Hörby kommun tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, stämde Brandmännens riksförbund, BRF, inför Arbetsdomstolen och riksförbundet svarade med en motstämning.

I 32 av Skånes 33 kommuner är brandmännen beredda att utföra sjukvårdsuppgifter om ambulansen tar mer än 15 minuter att komma till platsen.Men när Region Skåne skulle ingå ett sådant avtal förra sommaren med Hörby kommun sa brandkåren i Hörby nej.

MP kräver svar angående avtalsbrott

27 september 2012 - 11:30
0 kommentar/er

Miljöpartiet lyfter frågan om den så ifrågasatta ambulansverksamheten till formell nivå. Partiet kräver nu svar på om avtalsbrott har skett.

Larmen om Falck ambulans verksamhet har varit många under senare tid och Miljöpartiet gick nyligen ut i SvD med krav på att avtalet ska brytas.

– Det är riktiga människor som råkar ut för det här. Som blir omhändertagna av en sjuksköterska som kanske inte har den specialistkompetens som krävs, sade Helene Öberg, ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden för Miljöpartiet.

Oro i Robertfors för utebliven ambulans på helger

27 september 2012 - 10:54
0 kommentar/er

Ambulanser är inte knutna till kommuner, de är en länsresurs. Så svarade landstingsrådet Peter Olofsson (S) på en fråga från Kenneth Isaksson (M) om Robertsfors ska ha tillgång till ambulans även på helgerna.

Isaksson tog vid tisdagens landstingsfullmäktige upp att omorganisationen av ambulansverksamheten innebär att det enbart finns en ambulans stationerad i Robertsfors under vardagar.
Han menar att det finns en risk att någon avlider på grund av långa väntetider.

Olofsson svarade att Robertsfors har tillgång till ambulans året runt, dygnet runt.

Utryckningstider ska kortas

21 september 2012 - 12:39
0 kommentar/er

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen tillsätter en särskild analysgrupp för att föreslå åtgärder för att korta utryckningstiderna. Trots ökade resurser blir utryckningstiderna längre. Orsaker kan vara sommarens vägbyggen och ökad trafik på vardagkvällar.

– Vår bedömning är att patientsäkerheten är god i dagens ambulanssjukvård, men det är viktigt att ambulansen kommer fram snabbare till de som behöver den. Därför ska hela vårdkedjan, från utlarmning till omhändertagande på sjukhus trimmas ytterligare, säger Gustav Ohlén, enhetschef vid Hälso- och sjukvårdförvaltningen.

Ambulansveteraner möttes i Malung

21 september 2012 - 12:22
0 kommentar/er

Ambulansveteranerna har skapat ett forum för att träffas och prata minnen. En förening är också på gång att startas där man inte behöver vara pensionär men ha kört ambulans.

Förslaget på en förening kom upp eftersom veteranerna som varit med på träffen tyckte det var så kul att det borde organiseras.
– Vi tittade på en gammal film och mindes tillbaka, det var mycket trevligt, berättar Bengt Albertsson pensionerad ambulanssjukvårdare i Malung.

Säkrare för barn på bår

19 september 2012 - 17:53
0 kommentar/er

Nästa år ska ambulanserna i Skåne efter kritik från Socialstyrelsen ha tillgång till selar för säkrare transport av småbarn. Men selen är inte problemfri menar Håkan Kerrén, stationschef för ambulanssjukvården i Trelleborg.

Utryckningen ska också kompletteras med att två ambulanser larmas ut vid olyckor där barn är inblandade. En ambulans ska ta hand om den akuta vården och den andra ska vara utrustad med en bår med fast bilbarnstol. Men enligt Håkan Kerrén är det inga ultimata lösningar.

Sidor