Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

mars 2012

71-åring som nekades ambulans dog

30 mars 2012 - 19:33
0 kommentar/er

En fredagsmorgon i mitten av mars ringde en sjuksköterska från hemtjänstgruppen 112 på grund av att mannen hade mått dåligt hela natten.

När ambulansen kom sa mannen att han hade kräkts något som såg ut som blod under morgonen.

Då vägrade ambulanspersonalen köra honom till sjukhus eftersom de trodde att han hade drabbats av calici-virus.

Ambulanspersonalen körde tillbaka till Hudiksvall och istället beslutade hemtjänstpersonalen att mannen skulle ha extra tillsyn.

Bara några timmar senare hittades mannen död i sitt hem av hemtjänstpersonalen.

Ambulanspersonal i Dalarna hinner inte äta

30 mars 2012 - 19:15
0 kommentar/er

Det har blivit en markant förändring och grymt stressigt för kollegorna sedan medicinakuten vid Ludvika lasarett stängdes, säger ambulansens arbetsplatsombud Maria Strömberg och Anders Jansson i Ludvika. Särskilt som nu även möjligheten att kunna ringa en överläkare i bakjour tagits bort. Nu händer det att patienter blir relativt snabbt bedömda på akuten i Falun - för att bli körda tillbaka till Ludvika.

Ambulanspersonal i Dalarna pressade av kritiken

30 mars 2012 - 18:49
0 kommentar/er

Den senaste tidens kritik och debatt kring ambulanssjukvården i länet har tagit hårt på ambulanspersonalen. Många känner sig stressade och otillräckliga på sina jobb, säger Åke Centerwärn, som är verksamhetschef för ambulanssjukvården i Dalarna.

– När det blir en sådan här debatt så blir det en press på ambulanspersonalen givetvis, säger Åke Centerwärn.

Kritiken har varit hård efter att en strokedrabbad man i Ludvika fick vänta cirka 40 minuter på en ambulans.

Personalbrist oroar facket

30 mars 2012 - 18:31
0 kommentar/er

I tisdags gick tidsfristen ut för Skånes ambulanssjuksköterskor angående fortsatt arbete i Falck Ambulans från konkursdrabbade Sirius Humanum. Minst 15 personer väljer att inte fortsätta och facket är rädda för att detta kan bli ett hårt slag mot Skånes ambulanssjukvård, inte minst i sommar.

– Problemet startar i och med att vi går in i sommarmånaderna. Jag har aldrig upplevt en sådan här pressad situation för att lösa sommaren. Då har vi enorma svårigheter och jag vet inte hur Falck ska lösa det, säger Rickard Uppenberg, förtroendevald på vårdförbundet och ambulanssjuksköterska.

Ambulanssjuksköterskor i Ludvika ryckte ut i privat bil

26 mars 2012 - 11:56
0 kommentar/er

En man med befarad stroke fick vänta cirka 40 minuter utomhus innan ambulans kom från Borlänge. Under tiden ryckte Ambulanssjuksköterskor ut med privat bil, mot reglerna men för att värna om liv.

– Får vi sparken för det här så är det bara att ta det. Vi har i alla fall gjort en insats, säger Jonas Björklund, som tillsammans med kollegan Roland Lindström gjorde en snabbutryckning från ambulansstationen i Ludvika efter att ha kontaktats av SOS larmcentral.

Information i MC-hjälmar kan rädda liv!

21 mars 2012 - 17:58
0 kommentar/er

Denna vecka får alla SMC-medlemmar ett Medical Card. Det är ett klistermärke att sätta på sin hjälm och ett kort för medicinsk information att stoppa mellan hjälmens skal och stoppning. Med detta hoppas SMC bidra till att rädda liv.

I ett pressmeddelande skriver SMC idag:

Ett klistermärke på hjälmen visar att det finns ett kort med medicinsk information mellan hjälmens skal och stoppning. Med detta hoppas Sveriges MotorCyklister, SMC, att snabbare och adekvat räddning vid MC-olyckor ska bidra till att rädda liv.

Ny studie – nedkylning av Strokepatienters hjärnor

21 mars 2012 - 17:42
0 kommentar/er

En stor europeisk studie dras nu igång för att se hur effektivt det är att kyla ned hjärnan efter ett strokeanfall. Metoden har gett lovande resultat på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Studien finansieras av EU och ska pågå under fyra till fem år. I Sverige deltar universitetssjukhusen i Malmö och Umeå samt Södersjukhuset i Stockholm.

Nedkylning av hjärnan bromsar skadans utbredning men ersätter inte gängse behandlingsmetoder.

Projekt angående onödiga ambulanstransporter

21 mars 2012 - 17:08
0 kommentar/er

Landstinget i Kalmar hoppas på att kunna undvika onödiga ambulanstransporter till sjukhusen. I måndags startade ett nytt projekt i Högsby kommun.

Framöver ska ambulanspersonalen göra en bedömning av vårdtagaren i samråd med läkare på sjukhuset. Tidigare har alternativen varit att åka till sjukhuset eller inte, nu kan patienter som inte bedöms som behov av akut vård nattetid även erbjudas tid på vårdcentralen.

Nya ambulanser till Skåne

21 mars 2012 - 16:39
0 kommentar/er

Av de 24 ambulanser som Falck blixtinkallade till Skåne i förra veckan har tolv behövt dispens för att få köra på vägarna. Fem ambulanser hade mildispans och sju dispens gällande materialet. Nu kommer de och flera andra av ambulanserna att bytas ut som ett led i bolagets åtgärdsplan.

Falck blixtinkallade de 24 ambulanserna efter att ha fått signaler om att konkursdrabbade Sirius Humanum eventuellt skulle dra tillbaka 20 av sina ambulanser.

Falck har även kommit överens med Sirius Humanum om att köpa runt 10 av de ambulanser som togs ur drift förra veckan.

Ambulansverksamhet i egen regi är bättre och säkrare enligt SU

19 mars 2012 - 18:44
0 kommentar/er

Sahlgrenska Universitetssjukhuset går nu ut med ett meddelande där de beskriver att de den 1 oktober i år tar över all ambulansverksamhet eftersom de anser att det finns stora fördelar med att driva ambulanssjukvården i egen regi och att ha en öppen rekryteringsprocess.

Från och med den 1 oktober 2012 sjösätts en ny ambulansverksamhet och i samband med detta kommer 150 nya medarbetare att rekryteras. Tidigare låg ansvaret för merparten av ambulansverksamheten på Falck Ambulans AB.

Sirius dementerar skånskt ambulansstopp

17 mars 2012 - 12:26
0 kommentar/er

Det var dramatiskt när Falck plötsligt skulle ordna fram över 20 ambulanser till Skåne.

– Jag trodde inte det skulle vara möjligt, utan att vi skulle få fram fem-sex stycken, säger Falck Ambulans vd Sven Engquist till skanskan.se.

Sirius Humanum tvingade Falck att betala eller att sluta använda bilarna. "Därutöver förbjuder vi med omedelbar verkan Falck från att använda ambulanserna i den fortsatta verksamheten."

Sidor