Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

februari 2012

Ökade kostnader för ambulanstransporter i Dalarna

26 februari 2012 - 18:03
0 kommentar/er

Landstinget Dalarna har fått ökade transportkostnader under 2011 enligt landstingsledningen. Ökningen beror på ökade milkostnader för ambulanser och sjuktransporter samt övertidsersättningar. Beräknat på helårseffekt är kostnadsökningen 855 000 för ambulansverksamheten och 140 000 för sjuktransporter. Ambulansverksamheten kalkylerade med cirka 900 000 i kostnadsökning i sin konsekvensanalys av neddragningarna vid akuten.

Blåljusstiftelsen öppnar för ansökningar av uppsatsstipendier

26 februari 2012 - 17:21
0 kommentar/er

Det är med stor glädje vi kan meddela att vi nu tar emot även ansökningar för uppsatser som belyser vår arbetsmiljö. Detta gör vi då vi tycker det är viktigt att stödja forskning med potential att göra våra yrken säkrare för att undvika ohälsa. Stipendiet skall vara på lägst kandidatnivå och studenter från alla fakulteter i landet är välkomna med en ansökan. Stipendiater meddelas under våren.

Per-Anders Åström Ordförande
Blåljuspersonalens Insamlingsstiftelse 2012-02-25

Felaktiga uppgifter i media gällande hjärtstartare

24 februari 2012 - 09:57
0 kommentar/er

Skånska Dagbladet m.fl. har på ett totalt missvisande sätt skrivit bl.a. att hjärtstartare i ambulanser fungerat felaktigt. Det finns citat som ingen på RSPC uttalat, gällande att det i varje ambulans kommer att behövas ett extra batteri. Trots noga kontroll att händelsebeskrivning uppfattats rätt, har berörd journalist ändå skrivit totala felaktigheter.
Berörd journalist har sökts för förklaring och begäran om dementi, men inte hittills inte varit nåbar.

Socialstyrelsen ger kritik till Sirius Humanum

23 februari 2012 - 16:08
0 kommentar/er

Efter en lex Maria-anmälan då en knivstucken man inte fick vård under en ambulansfärd ställer Socialstyrelsen en rad krav på vårdgivaren Sirius Humanum AB.

När ambulansen kom till platsen var den knivstuckna mannen kall och hade slutat blöda. Han bedömdes som kritiskt skadad och att transport till sjukhus skulle ske omgående. Under transporten gjordes kontroller av de vitala parametrarna.

Akutmottagningens personal anser att ambulanspersonalen inte fullgjort sin prehospitala plikt och är särskilt kritiska till att patienten inte fått venösa infarter.

Hjärtstartares batterier urladdade

23 februari 2012 - 15:30
0 kommentar/er

Räddningstjänsten i Skåne har vid minst två tillfällen råkat ut för att hjärtstartarens batterier varit urladdade när den skulle användas.
Enligt Ekot görs en utredning eftersom man inte vet vad felet beror på.

Igår (2012-02-21) vid behov av defibrillering av en person med akut hjärtstopp var batterierna urladdade. För ett år sedan upptäcktes samma fel på en annan hjärtstartare.

Samtliga bilar har utrustats med extra batterier och funktionskontroller av apparaterna ska göras oftare.

RAS blir medlem i Swedish Standards Institute

22 februari 2012 - 12:03
0 kommentar/er

Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor - 2012-02-21

Swedish Standards Institute, är en medlemsbaserad, ideell förening som är specialiserad på nationella och internationella standarder. SIS är marknadsledande på standarder i Sverige och kännetecknas av affärsmässighet, kunnighet och öppenhet i relationen med kunder, medarbetare, leverantörer och samarbetspartners. SIS har fler än 1500 medlemmar som verkar aktivt för en mer standiserad verklighet.

Socialstyrelsen kräver bättre ambulanssjukvård

18 februari 2012 - 13:17
0 kommentar/er

Socialstyrelsen ställer krav på förbättringar i Jönköpings landsting. Vidtagna åtgärder måste redovisas senast 13 maj.

Socialstyrelsen vill försäkra sig om att ambulanssjukvårdarna har rätt kompetens för att ställa diagnoser och arbetar enligt gällande rutiner.

Landstinget ska se till att ambulanspersonal:
– har kompetens till rätt bedömningar
– har bättre utbildning i hygien
Vidare ska en tolktjänst kopplas till ambulansverksamheten.

Ambulansen i Falun håller tiden bäst i Dalarna

16 februari 2012 - 12:07
0 kommentar/er

Håkan Olsson, biträdande avdelningschef på ambulansen i Mora har samlat statistik över prio-1 utryckningar under 2011*. Målet är att 90 procent ska vara på plats inom 30 minuter.

Av de 1271 prio-1 utryckningar som Faluns ambulanser gjorde höll 97,2 procent insatstiden. I 36 fall var insatstiden längre.
– Det kan förklaras av att det är många bilar på väg in mot Falun hela tiden, det är många ambulanser i rörelse på grund av att länslasarettet ligger där. Det är liknande för Borlänge, säger Håkan Olsson.

Borlänges ambulansers måluppfyllelse låg på 96,8 procent.

Ambulansdörrar tejpas på grund av låsfel

15 februari 2012 - 16:08
0 kommentar/er

Västernorrlands ambulanser har drabbats av nya problem. De bakre skåpdörrarna går inte att stänga så ambulanspersonalen har bland annat använt silvertejp.

– Det är vi som har problemen, men de är kända sedan tidigare hos Mercedes. Vid väderomslag så bildas kondens som fryser när det blir kallt och göra att det inte går att använda låsmekanismen, säger Lars Norberg, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Västernorrland.

Åsele utan ambulans – patient vårdades i bagagelucka

15 februari 2012 - 15:30
0 kommentar/er

Sedan den första februari i år har Åsele ingen ambulans. Ambulansen har ersatts med en Akutbil.

Kvinnan hittades i söndags vid ett skogsparti utanför Åsele. Larmet kom till 112 mitt på dagen och ingen vet vad som hänt eller hur länge kvinnan legat i snön. Kvinnan var kraftigt nerkyld och sjukvårdare tvingades vårda henne i en bagagelucka.

– Det är sådant man ser på tv från krigszoner, säger ambulanssjuksköterskan Ulrich Wisniewski.

Två sjuksköterskor skickades till platsen och samtidigt larmades en ambulans i Dorotea en halvtimme bort.

Civilförsvarsförbundet gör nationell insats lördag 2012-02-11

11 februari 2012 - 12:38
0 kommentar/er

Idag lördag är det den europeiska 112-dagen. På mer än 120 platser runt om landet kommer Civilförsvarsförbundet att informera om Sveriges viktigaste telefonnummer, 112. Detta görs i samarbete med SOS Alarm.

Syftet med dagen är att öka kännedomen om 112-numret och vilken funktion det har för att därigenom öka tryggheten i samhället. 112-dagen är en gemensam kampanj i EU som startade 2009. Civilförsvarsförbundets samarbete med SOS Alarm inleddes vid 112-dagen förra året.

Akutbil på plats i Åsele

04 februari 2012 - 19:00
1 kommentar/er

På grund av besparingar har Västerbottens läns landsting dragit in ambulansen som tidigare fanns i Åsele. Detta har väckt starka känslor i kommunen!

Från den 1 februari är akutbilen som bemannas med en sjuksköterska och en förare i drift. Akutbilen skickas ut vid akuta larm vilket gör att patienten får snabb hjälp och behandling inleds, i väntan på ambulansen från Lycksele.

Bert-Rune Dahlberg, kommunalråd är mycket missnöjd med landstingets sätt att sköta akutsjukvården för Åseles invånare. Han anser det varit bättre att ha ambulansen kvar.

Sidor