Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

januari 2011

(S) vill granska ambulanssjukvården i Östergötland

26 januari 2011 - 15:34
0 kommentar/er

Kvaliteten på ambulanssjukvården i Östergötland bör granskas. Det menar Socialdemokraterna i landstinget.

Bakgrunden är uppgifter om att ambulanssjukvården brister i kvalité, bland annat när det gäller underhåll på fordon och avvikelserapportering.

Flera av de synpunkter som framkommit har gällt Falck som sköter delar av ambulanssjukvården i Östergötland.

Räddningstjänsten i Arvika överklagar ambulansupphandling

24 januari 2011 - 19:43
0 kommentar/er

Arvika kommun begär överprövning i upphandlingen av ambulansverksamhet i Arvika och Eda och vill att förvaltningsrätten i Karlstad tittar på om underlaget till upphandlingen varit entydigt skrivet.

– Det har vi gjort för att vi tycker att det finns delar i upphandlingen som vi vill att förvaltningsrätten tittar på. Det handlar dels om uppfyllande av skallkrav, säger Mattias Larsson, räddningschef i Arvika till nwt.se.

Den 10 januari meddelade Landstinget i Värmland att Samariten ambulans efter upphandling tilldelats driften av ambulansstationen i Arvika och Eda.

Ambulanschef stal 533 ampuller med morfin

24 januari 2011 - 19:17
0 kommentar/er

En ambulanschef i ett ambulansföretag i Västsverige åtalas för stöld och narkotikabrott vid Uddevalla tingsrätt. Mannen, som är i 40-årsåldern, ska enligt åtalet ha stulit sammanlagt 533 ampuller med morfin från ambulansförråden både på Näl och Uddevalla sjukhus.

Stölderna ska ha ägt rum vid sammanlagt 210 tillfällen mellan den 6 november 2009 och den 16 september 2010.
– Det är en tragisk händelse, säger mannens advokat Joel Johnard till Bohusläningen. Han har hamnat i missbruk efter att ha fått preparat utskrivna.

Politisk steg mot fyrhjulsdrivna ambulanser

20 januari 2011 - 19:43
0 kommentar/er

Ett litet politiskt steg närmare fyrhjulsdrivna ambulanser i landstinget Västernorrland togs i dag när finansutskottet valde att göra ett uttalande till landstingsstyrelsen om att säkerhet och framkomlighet ska vara prioriterad vid nya inköp.

- Som jag ser det kan fyrhjulsdrift mycket väl vara ett hjälpmedel för att nå det, säger landstingsrådet Per Wahlberg (M) till Sundsvalls tidning.

Dåligt förankrade EKG stoppar skånska ambulanser

14 januari 2011 - 11:25
0 kommentar/er

Region Skåne har i nyligen gått ut med nya direktiv om hur personalen ska hantera patienter med hjärtproblem i transportambulanserna. Om en patient skulle få bröstsmärtor under färd måste ambulansen stanna och utrustningen tas fram från bakre delen i bilen. Sedan ska elektroderna kopplas på, personnumret skrivas in, EKG skickas och därefter måste man koppla ifrån apparaten och lägga tillbaka den innan fortsatt transport kan ske.

Samariten tar över ambulansen i Arvika och Eda

12 januari 2011 - 09:07
0 kommentar/er

Landstinget i Värmland har genomfört upphandling av bemannings- och transporttjänst samt lokaler för 1 st dagambulans och 2 st dygnet runt ambulanser i Arvika och Eda kommuner. Samtliga ambulanser tillhandahålls fullt utrustade av landstinget.

Tre budgivare var med i upphandlingen. Vinnare blev Samariten Ambulans AB som lämnat ett 28% lägre pris än nuvarande entreprenör Räddningstjänsten i Arvika. På andra plats kom Falck Ambulans AB med ett pris som var strax under 11% dyrare än det vinnande priset.

Socialstyrelsen synar ambulanser som utför kommunal hemsjukvård

11 januari 2011 - 16:27
0 kommentar/er

Ambulanser som används till kommunal hemsjukvård kommer nu att granskas av Socialstyrelsen efter ett uppmärksammat dödsfall.

Bakgrunden till granskningen är en händelse när en man på ett av Kramfors kommuns äldreboenden avled i oktober i fjol, rapporterar Sveriges Radio Västernorrland.

Mannen fick andningsproblem och eftersom tidpunkten var efter sju på kvällen larmade personalen ambulans enligt det avtal som kommunen har om att ambulanssjukvården ska fungera som joursjuksköterskor under kvällar och helger.

MSB tar över ansvaret för Svenska nationella ambulansflyget (SNAM)

08 januari 2011 - 14:26
0 kommentar/er

Den 1 januari 2011 tog Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) över ansvaret för Svenska nationella ambulansflyget (SNAM) från Transportstyrelsen i enlighet med regeringens beslut.

Svenska nationella ambulansflyget (SNAM) är en resurs som kan användas vid större olyckor, katastrofer eller terroristattacker för att transportera sjuka och skadade. SNAM kan användas både inom Sverige och internationellt när samhällets ordinarie resurser inte räcker till.

Landstinget Dalarna har nu anslutit samtliga ambulanser till Rakel

08 januari 2011 - 14:23
0 kommentar/er

Myndigheter i Sverige som bedriver samhällsviktiga funktioner övergår etappvis till ett nytt radiokommunikationssystem - Rakel. Landstinget Dalarna är en myndighet där viktiga funktioner ska använda sig av Rakel till exempel ambulanssjukvården. Flera verksamheter inom Landstinget Dalarna kommer att ansluta sig framledes dock är Ambulanssjukvården först.

Ambulanser står för hälften av så kallade svallvågskrascher

03 januari 2011 - 06:51
0 kommentar/er

Forskarna vid akut- och katastrofmedicinskt centrum vid Norrlands Universitetssjukhus granskade olyckor under perioden 2003-2008 med utryckningsfordon och fann 63 stycken så kallade svallvågskrascher4. Olyckor som räddningspersonal under utryckning inte alltid märkt.

Fenomenet svallvågskrascher har inte studerats hittills i Sverige, men är väldokumenterat i USA.

Återgång till pappersjournaler i Skåne

01 januari 2011 - 19:01
0 kommentar/er

Ambulanspersonal i Region Skåne återgick vid årsskiftet till att skriva pappersjournaler. Anledningen är att Region Skåne har valt att inte förlänga avtalet med Multicom Security, som äger och driver Mobitexnätet.

Mobitexnätet har under den senaste tiden förlorat stora kunder som ambulans, räddningstjänst och polis.
– Vi har letat efter nya finansiärer in i det sista men i september var en avveckling av Mobitex i Skåne den enda utvägen, säger Erik Tjerneld, sälj- och marknadschef på Multicom Security, till Skånska Dagbladet.