Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

februari 2010

Ineffektivt med en ambulans i varje kommun

26 februari 2010 - 21:39
2 kommentar/er

Chefen för akutklinken drar in en av akutambulanserna nattetid i Karlshamn. Men allra helst hade han velat samla alla ambulanserna i väst på ett ställe, skriver Blekinge Läns Tidning.

Ulf-Peter Lundberg, verksamhetschef vid akutkliniken, har beslutat att dra in en av ambulanserna i Karlshamn nattetid. I stället sätter han in en extra ambulans under kvällarna när behovet är som störst. På så sätt sparar sjukhuset drygt en miljon kronor om året.

Rakel infört i Östergötland

26 februari 2010 - 21:35
0 kommentar/er

Det nya digitala radiokommunikationssystemet Rakel togs nyligen i bruk i ambulans- och akutsjukvården inom Landstinget i Östergötland. Hörbarheten och täckningen förbättras. Dessutom ökar patientsäkerheten eftersom det inte går att avlyssna kommunikationen utifrån, skriver Landstinget i Östergötland.

Rakel ska i första hand användas i den verbala kommunikationen mellan ambulansen och akutmottagningarna under larm. Systemet ersätter den tidigare radiokommunikation som har varit bristfällig, och mobiltelefonen som använts som främsta kommunikationssätt finns kvar som reserv.

RAKEL-införandet senarelagt i Skåne

21 februari 2010 - 08:22
0 kommentar/er

RAKEL-införandet i Region-Skåne kommer att flyttas fram till 2010-11-01, skriver Region Skånes prehospitala center på sin webbplats.

För närvarande är det oklart när SOS Alarm har säkerställt alla sjukvårdens tekniska behov och räddningstjänsterna i Skåne har inte helt avslutat sitt införande av RAKEL.

Detta möjliggör en lugnare införandetakt för ambulanssjukvården i Skåne samtidigt som det möjliggör ett säkerställande av att efterfrågade funktioner verkligen finns tillgängliga i det nya kommunikationssystemet RAKEL.

Ny operatör tar över ambulanshelikopter

21 februari 2010 - 08:20
0 kommentar/er

I slutet av året blir det ett nytt företag som tar över ambulanshelikopterverksamheten i Norrbotten. Scandinavian Medicopter AB, med säte i Luleå, vann upphandlingen. På Norrlandsflyg i Gällivare berörs elva personer, skriver Norrbottenskuriren.

Ny toppmodern ambulansstation invigd i Nyköping

18 februari 2010 - 11:16
0 kommentar/er

Efter lång planering och ett års byggnation står nu en ny och efterlängtad ambulansstation klar i Nyköping. Ambulanssjukvården i södra länsdelen står därmed väl rustad för framtiden.

Den nya byggnaden, i nära anslutning till sjukhuset, är dimensionerad och utformad för både dagens och framtidens behov. Det gäller såväl personalutrymmen och arbetsmiljö som teknisk utrustning och rengöringskrav. Byggnaden inrymmer även en saneringsstation, som tidigare saknats.

Avtalet med ambulanshelikoptern på Gotland förlängs

18 februari 2010 - 11:06
0 kommentar/er

Politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden på Gotland har beslutat förlänga avtalet med det företag som äger ambulanshelikoptern i ytterligare två år.

Ambulanshelikoptern utför omkring 500 uppdrag varje år och används dels för sjuktransporter från avlägsna delar av Gotland till lasarettet, dels för att transportera patienter till fastlandet.

Nuvarande kontrakt går ut i år, men eftersom avtalet om markburna ambulanstransporter går ut om två år så vill kommunen samordna de här båda upphandlingarna och har därför beslutat förlänga avtalet med SOS Helikoptern Gotland AB.

Protest mot kort lunchpaus

15 februari 2010 - 21:10
3 kommentar/er

Ambulanspersonalen i Västmanland vill hinna svälja maten innan de fortsätter att arbeta. Med nya scheman hinner de inte det, enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket.

I dag har ambulanspersonalen i Västerås en timmes schemalagd lunchpaus. Men landstinget vill halvera den tiden och göra rasten mer flexibel, den ska tas ut någon gång mellan klockan 11 och 13.

Detta har Vårdförbundet och Kommunal reagerat emot och anmält schemaändringen till Arbetsmiljöverket, uppger Sveriges Radio Västmanland.

Akutbil kolliderade med personbil

13 februari 2010 - 21:49
0 kommentar/er

En akutbil kolliderade på eftermiddagen med en personbil i Huddinge. Enligt uppgifter ska två personer ha förts till sjukhus med lindrigare skador, skriver Wighsnews.

Ambulans med tidtabell

13 februari 2010 - 09:32
0 kommentar/er

För att förbättra bokade transporter med ambulans av patienter mellan Lycksele och Umeå kommer på försök en tidtabell att införas under två månader. Projektet görs för att få bättre logistik i transporterna och för att undvika att ambulanser går tomma. Akuta transporter påverkas inte av projektet.

Lasarettet i Lycksele har eftervård av patienter från Norrlands universitetssjukhus. När patienterna är färdigbehandlade på Nus beställs transport hem till Lycksele via SOS Alarm. Problemet är att det är ont om ambulanser och de behöver därför nyttjas på bästa sätt.

Nya ambulanser kör fast i snön

10 februari 2010 - 19:00
0 kommentar/er

Landstinget Västernorrlands nya ambulanserna av märket Mercedes Sprinter skapar oro bland ambulanspersonalen. Senaste veckorna har bilarna kört fast och patienterna fått hämtas med annan ambulans, med en extra halvtimmes väntan på vård, skriver Sundsvalls Tidning.

– Det var en patient på landet som vi hämtade men vi kom inte upp för backen när vi skulle därifrån. Vi fick kalla på en bil från Sundsvall, det tog en halvtimme. Sedan fick vi ta hjälp av bärgare för att ta oss upp, säger Kalle Viklund som arbetar inom ambulanssjukvården i Härnösand.

Skånska ambulanspatienter nöjda

05 februari 2010 - 14:25
1 kommentar/er

De patienter som tas om hand i Skånes ambulanser är mycket nöjda med både vården och bemötandet.

Det visar en enkät som Region Skåne genomfört i samarbete med medicinska fakulteten vid Lunds universitet, skriver Skånskan.

40 patienter från tre distrikt, Lund, Ystad och Kristianstad, deltog i studien som genomfördes under hösten.
– Motsvarande undersökning gjordes 2008 i Malmö och Helsingborg med i stort sett samma resultat.

Ökade väntetider på ambulans när någon får hjärtstopp

05 februari 2010 - 14:22
2 kommentar/er

Varje år drabbas ungefär 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus, av dem överlever endast cirka 300 personer. Siffror från Hjärtstoppsregistret visar att det tar tre minuter längre i dag än för sex år sedan för ambulansen att komma fram när någon har fått hjärtstopp. Idag är medianinstanstiden nio minuter.

Sidor