Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

december 2009

Ambulansolycka granskas av Arbetsmiljöverket

29 december 2009 - 12:05
0 kommentar/er

Ambulansen var på utryckning och körde av vägen. Nu anmäls olyckan.

Strax före jul körde Strömsundsambulansen under utryckning av vägen. Nu har singelolyckan blivit ett fall för Arbetsmiljöverket.

Arbetsgivaren är nämligen skyldig att utreda en olycka eller ett allvarligt tillbud för att kunna vidta de åtgärder som behövs för att förebygga att händelsen upprepas.

En internutredning pågår hos landstinget i Jämtland och senast den 20 januari vill Arbetsmiljöverket ta del av den.

Orealistiska ambulansmål i Jämtland

24 december 2009 - 09:40
0 kommentar/er

Det är bara ambulanserna i Östersund som klarar landstingets mål om insatstider. Resten av länet nås inte inom 30 minuter. Därför måste målen göras mer realistiska. Detta anser landstingets revisorer som ­nyligen granskat hjärt-, stroke- och ­ambulanssjukvården.

När det gäller ambulanssjukvården har landstinget satt som mål att 95 procent av länets befolkning ska kunna nås av ambulans inom 30 minuter. Men revisorernas granskning av ambulanstrafiken under 2008 visar alltså att det målet endast uppnåddes i Östersund, skriver Östersundsposten.

Älvdalen får en ambulans dygnet runt

24 december 2009 - 09:33
0 kommentar/er

Under 2006 fattade landstingspolitikerna i Dalarna beslut om att även Älvdalen ska få en ambulans, bemannad dygnet runt. Om ett år ska ambulansen vara på plats, men det blir Mora som får betala priset när landstinget omfördelar resurserna.

Idag finns det 22 ambulanser i Dalarna, varav 17 är bemannade dygnet runt. När landstinget nu omfördelar resurserna får Älvdalen till årsskiftet 2010/2011 en ambulans dygnet runt och redan till sommaren ska en ambulans stationeras i Älvdalen under dagtid.

HSAN prickar ambulanspersonal

24 december 2009 - 09:29
0 kommentar/er

Ambulanspersonal i Sundsvall prickas för felaktigt omhändertagande av en 72-årig kvinna. Kvinnan hade ådragit sig en ryggskada efter en rid­olycka. Sjukvårdarna hanterade kvinnans ryggskada på ett felaktigt sätt i samband med ambulanstransporten och får nu en disciplinär erinran av HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, skriver Dagbladet.se.

Den 72-åriga kvinnan från Sundsvall råkade i mars 2008 ut för en ridolycka på Alnö. Hon blev avkastad av en häst varvid ambulans tillkallades.

Instabil fraktur

Sverige får nationellt hjärtstartarregister

18 december 2009 - 07:31
0 kommentar/er

Varje år drabbas 10 000 människor i Sverige av plötsligt hjärtstopp men bara 300 till 400 överlever. Vid ett hjärtstopp kan en hjärtstartare vara skillnaden mellan liv och död. Därför får Sverige den 17 december ett nationellt register över landets hjärtstartare. Målet är att färre människor ska dö i plötsligt hjärtstopp.

Registret drivs och finansieras av Civilförsvarsförbundet och Svenska rådet för hjärt- och lungräddning (Svenska HLR-rådet). Hjärt-Lungfonden är samarbetspartner. Tjänsten är helt gratis. Detta gäller såväl sökning som registrering av hjärtstartare.

KAMBER-Skåne upphör

16 december 2009 - 09:11
0 kommentar/er

Region Skånes förvaltning KAMBER Skåne som idag ansvarar för ambulans-, katastrof- och beredskapsfrågor upphör vid årsskiftet. Regiondirektören har istället beslutat att förlägga delar av den operativa verksamheten under Skånes Universitetssjukhus, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

Beslutet innebär att ledning och styrning av ambulanssjukvården kommer att överföras till Skånes universitetssjukhus (SUS) under våren 2010.

Utryckande ambulans blev påkörd

14 december 2009 - 16:11
0 kommentar/er

Ett par personer fick föras till sjukhus efter en krock mellan ambulans och personbil i Huskvarna vid lunchtid på måndagen, skriver SVT Smålandsnyttt.

Trots blåljus och sirener tycktes bilisten inte notera ambulansen utan körde rätt in i sidan på den.

En person fördes till sjukhus. Ambulansen fick avbryta sitt uppdrag och återvända till ambulansstationen vid Länssjukhuset Ryhov. Den var på väg till en äldre man som fått hjärtstopp.

Personalfest med ambulansens lustgas

07 december 2009 - 22:33
0 kommentar/er

Landstingets personalfest spårade ur.
Fem personer tog sig in i ambulanshallen och fortsatte festa – med lustgas.

Det var förra veckan som en grupp landstingsanställda hade party. Men några av dem valde att flytta tillställningen från festlokalen till ett ambulansgarage, skriver Östersundsposten.

Där fortsatte kalaset som spårade ur.

Tömde lustgastuber
Några i sällskapet tog sig in i en reservambulans som används vid stora utryckningar. De gick lös på inredningen och ska bland annat ha tömt två tuber med lustgas, enligt Östersundsposten.

Sämre akutberedskap när ambulanserna måste flytta patienter

04 december 2009 - 08:09
0 kommentar/er

Ambulanserna går i skytteltrafik mellan Karlshamn och Karlskrona och sedan i somras har transporterna nästan fördubblats. Konsekvensen blir sämre akutberedskap och timslånga väntetider för patienterna.

Orsaken till den kraftiga ökningen av antalet ambulanstransporter är den nedskärning av antalet vårdplatser som genomfördes den 1 september. Det innebär att många av de patienter som tidigare kunde få vård på sjukhuset i Karlshamn nu måste köras till Karlskrona.