Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

september 2009

Ambulanspersonalen hinner inte hjälpa patienterna i tid

30 september 2009 - 16:34
0 kommentar/er

Färre ambulanser – men fler larm. Nu varnar ambulanspersonal i Göteborg för att den pressade arbetssituationen drabbar patienterna, skriver Dagens Medicin.

Under 2009 beräknas ambulanspersonalen utföra 60 000 uppdrag i Göteborgsområdet. Det är 13 procent fler än för sju år sedan. Samtidigt har antalet ambulanser minskat från 22 till 18 på tio år.
– Det är inget att diskutera att vi är för få bilar, och ambulanserna rullar många gånger med patienter som inte borde åka med, säger Stefan Andersson, facklig företrädare för Vårdförbundet.

Dirigenter ska ge snabbare utryckningar med ambulans

30 september 2009 - 07:37
0 kommentar/er

SOS Alarm ska utbilda 200 särskilda ambulansdirigenter för att få ned utryckningstiderna.

Tanken är att de certifierade ambulansdirigenterna ska ha specialkompetens när det gäller att skicka rätt fordon till rätt plats. Redan i våras genomgick 16 personer en pilotutbildning, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Med start i höst ska larmoperatörer i Dalarna, Västmanland, Uppsala och Gävleborg utbildas. Inom ett par år räknar SOS Alarm med att ha omkring 200 certifierade ambulansdirigenter fördelade över landet.

Ambulans stals under uppdrag

27 september 2009 - 10:00
0 kommentar/er

Mitt under en pågående brand tog tjuvar fordonet som kunde ha behövts till att rädda liv.
- Som tur var så hade personalen tagit ut den utrustningen som de behövde, säger vakthavande befälet Janne Hedlund till Aftonbladet.

En ambulans stals i natt i Täby nordost om Stockholm. Ambulansen har larmats till området Gribbylund där räddningstjänsten arbetade med att släcka en lägenhetsbrand. Personalen tog med sin utrustning och gick för att hjälpa människor på plats, när en eller flera tjuvar hoppade in i den obevakade ambulansen och åkte iväg.

Prehospital akutsjukvård

25 september 2009 - 09:33
0 kommentar/er

Björn-Ove Suserud, docent och sjuksköterska, och Leif Svensson, docent och överläkare (red.)

Boken, som är ett resultat av ett samarbete mellan Kunskapscentrum Prehospen, Högskolan i Borås, Stockholms Prehospitala Centrum, Karolinska Institutet och SLAS/FLISA, belyser hela den prehospitala vårdkedjan, från larm till överlämnandet av patient till lämplig vårdenhet.

Ambulanssjukvården har ett stort behov av en svensk lärobok om modern prehospital akutsjukvård och dess alla aspekter. Boken Prehospital akutsjukvård är ett ambitiöst försök.

Väntetiden för ambulans ökar

22 september 2009 - 12:32
0 kommentar/er

Det tar i genomsnitt tre minuter längre i dag än för sex år sedan för ambulansen att komma fram när någon drabbats av hjärtstopp. Det visar siffror från hjärtstoppsregistret som Sveriges Radios Ekoredaktion tagit del av.

Det är ett allvarligt problem eftersom dödligheten ökar för varje minut patienten måste vänta, enligt hjärtläkaren Mårten Rosenqvist, professor vid Karolinska institutet.

Medianinsatstiden är i dag nio minuter.

Ambulanskonvoj till Gaza

18 september 2009 - 21:45
0 kommentar/er

På en gård utanför Ask i Svalövs kommun står nio ambulanser uppställda. I nästa vecka ska de köras till Gaza via Köpenhamn, Hamburg och Egypten. Innan dess ska de fyllas med medicinsk utrustning, skriver hd.se

De begagnade ambulanserna, inköpta från Falck Ambulans AB för 160 000 kr, måste vara i toppskick innan nästa vecka. Då skeppas de första sju hjälpfordonen av totalt tolv från Köpenhamn till Hamburg. Därifrån ska ambulanserna transporteras till Port Said i Egypten. De rullar sedan som konvoj mot sitt slutgiltiga mål – Gazaremsan.

Ambulanshelikopterbrist kritiseras

15 september 2009 - 13:25
0 kommentar/er

Sverige ligger mycket dåligt till när det gäller tillgången på ambulanshelikoptrar när man jämför med övriga Europa, skriver SR Värmland.

– Sverige är ett u-land jämfört med övriga Europa vad gäller ambulanshelikoptrar. Tittar vi på antal helikoptrar jämfört med antalet kvadratkilometer land hamnar vi sist på listan och vad gäller antal helikoptrar per innevånare hamnar vi trea från slutet, säger Thure Waplan, som arbetar på det företag som tillhandahåller fem av Sveriges sju ambulanshelikoptrar.

Unik kunskap måste värderas korrekt

14 september 2009 - 09:17
1 kommentar/er

Svensk ambulanssjukvård har under de senaste 20 åren genomgått en snabb utveckling. Nu
finns det sjuksköterskor i varje akutambulans och många av dessa har dessutom
specialistutbildning. Sverige har därmed en internationellt sett unikt hög kompetens i
ambulanssjukvården.

Sjuksköterskebemanningen innebär man kan påbörja avancerad behandlingen av patienten redan på hämtplatsen, att akutmottagningen har flyttats ut till den sjuke. Det ger också
möjligheter till att effektivisera vårdprocesserna. Patienter kan föras direkt till rätt

Tjänsten positionering i Rakel lanseras den 16 november

10 september 2009 - 19:56
0 kommentar/er

Från och med den 16 november kan Rakelsystemets kunder beställa tjänsten positionering (Automatic Vehicle Location, AVL). Tjänsten ger möjlighet att lokalisera och följa mobilstationer anslutna till Rakel med hjälp av GPS.
-Det är en enorm efterfrågan på positioneringstjänsten i Rakel, säger Stefan Kvarnerås, chef för Rakelverksamheten vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Tjänsten har testats framgångsrikt sedan maj 2008 hos ambulanssjukvården i Uppsala och nu är det möjligt att lansera tjänsten i stor skala till våra kunder, säger han.

Undrar om dubbla journaler är lagbrott

03 september 2009 - 20:33
0 kommentar/er

Är det lagligt att föra två skilda ambulansjournaler? Så lyder en fråga från ambulanssjukvården i Hässleholm och Kristianstad ställd till Socialstyrelsen, skriver Norra Skåne.

Dagambulans startar i Karlstad

03 september 2009 - 20:29
0 kommentar/er

Den 1 september startar en ny ambulans i Karlstad. Den rullar dagtid klockan 12-22 alla dagar i veckan, skriver Landstinget i Värmland i ett pressmeddelande.

Ambulansen är ett resultat av förändringarna som gjordes 2008 av hälso- och sjukvården i Säffle och Kristinehamn. I landstingsfullmäktiges beslut låg att ambulanssjukvården skulle se över en eventuell resursförstärkning i södra Värmland. Verksamheten kom fram till att en så kallad dagambulans i Karlstad var effektivast.