Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Nyheter från Vårdförbundet

Prenumerera på Nyhetsflöde Nyheter från Vårdförbundet
Uppdaterad: 12 minuter 25 sekunder sedan

Så ska antalet dödfödda minska

25 minuter 48 sekunder sedan

Ett nytt kunskapsstöd till vården, systematisk genomgång av varje fall och information till gravida om riskfaktorer är några av de åtgärder som Socialstyrelsen föreslår för att minska antalet dödfödda barn. "Varje barn som kan räddas är en oerhörd vinst och det här är vägen framåt", säger barnmorskan och professorn Ingela Rådestad.

Digitala vårdbesök ökar kraftigt

4 timmar 31 minuter sedan

På ett år har antalet läkarbesök via nätet mer än fördubblats. Nu höjs varningar för en expolosionsartad kostnadsutveckling.

Vårdfokus webb fungerar normalt igen

5 timmar 7 minuter sedan

Har du haft svårt att komma åt Vårdfokus artiklar? Sen i lördags har vår webb haft tekniska problem - men nu fungerar allt som vanligt igen.

Var femte sjuksköterska sjukskriven på BUP i Kalmar

5 timmar 24 minuter sedan

Var femte sjuksköterska på barn- och ungdomspsykiatriska akutavdelningen i Kalmar är sjukskriven på grund av stressrelaterade symtom. Vissa arbetspass har det helt saknats sjuksköterskor, vilket ytterligare ökat arbetsbelastningen.

Dålig kunskap om ambulansolyckor

9 timmar 57 minuter sedan

I en masterstudie har specialistsjuksköterskan David Angelsen hittat nästan 200 ambulansolyckor under perioden 2010-2016. Han är förvånad över att det saknas nationell statistik, vilket gör det nästan omöjligt att få en samlad bild av olyckorna.

Magdalena har jobbet som hobby

fre, 14/12/2018 - 16:00

Många biomedicinska analytiker älskar sitt jobb. Men få går så långt som Magdalena Wiklund. Förutom att hon skapat Sveriges största blogg för yrkesgruppen har hon byggt ett alldeles eget laboratorium hemma i bostaden.

Ny lag på Irland upphäver abortförbud

fre, 14/12/2018 - 13:29

Den nya lagen, som antogs av Irlands parlament i går, ger rätt till fri abort fram till vecka tolv.

Malmö stänger op-salar efter allvarliga  rygginfektioner

fre, 14/12/2018 - 10:43

Skånes universitetssjukhus i Malmö stänger till sommaren operationssalar för ryggkirurgi efter att flera patienter drabbats av allvarliga postoperativa infektioner.

Sjuka barn används som tolkar av tidspressad vårdpersonal

fre, 14/12/2018 - 04:00

Bristande rutiner och tidsbrist gör att sjuksköterskor inom barncancervården alltför ofta använder barn och andra anhöriga i stället för professionella tolkar. Det försämrar kvaliteten på vården och utsätter barnen för en press och ett ansvar de inte ska behöva bära.

Avdraget för fackavgift slopas

tors, 13/12/2018 - 15:51

Att riksdagen igår röstade ja till budgetförslaget från Moderaterna och Kristdemokraterna innebär att avdragsrätten för fackföreningsavgift avskaffas från 1 april nästa år. Därmed kommer det kosta omkring 100 kronor mer i månaden att vara med i facket. "Det här var absolut inte bra", kommenterar Vårdförbundet.

Fler vaccinerar sig mot influensa

tors, 13/12/2018 - 15:07

I år har svenskarna slagit rekord i att vaccinera sig mot säsongsinfluensan. I flera landsting har redan hälften av alla över 65 år tagit sprutan.

Självtest minskar risken för cervixcancer hos äldre

tors, 13/12/2018 - 06:00

I Sverige kallas alla kvinnor mellan 23 och 64 år regelbundet till gynekologisk cellprovtagning. Samtidigt är 70 procent av dem som dör i cervixcancer (cancer i livmoderhalsen) över 60 år. En svensk studie visar nu att självprovtagning kan förhindra sjukdomen hos äldre.

Akut insulinbrist missades av både läkare och sjuksköterska

tors, 13/12/2018 - 04:00

När en ung kvinna med känd typ 1-diabetes vid två tillfällen samma natt besökte vårdcentralen skickades hon hem med lugnande läkemedel. Detta trots högt blodsocker. 

Flera varningssignaler i nationell folkhälsoenkät

ons, 12/12/2018 - 13:56

De allra flesta i Sverige upplever att de har en god hälsa. Samtidigt verkar den positiva utveckling som har pågått sedan år 2004 stanna av. Andelen personer med fetma och psykisk ohälsa ökar.

Smittad av kräksjuka på jobbet – då kan du vara hemma med lön

ons, 12/12/2018 - 06:00

Nu är årets säsong av kräksjuka igång, meddelar Folkhälsomyndigheten. Har du blivit smittad på jobbet? Här reder Vårdfokus ut vad som gäller och hur du ökar dina chanser att få vara hemma med lön.

Hon vill se bättre vård av barn med fetma

ons, 12/12/2018 - 06:00

Det behövs ett nationellt vårdprogram för behandling av övervikt och fetma hos barn, anser ledande experter. En av dem är Pernilla Danielsson Liljeqvist, barnsjuksköterska och forskare vid Karolinska institutet, som ägnat sig i 20 år åt barnfetma.

Kräver bättre följsamhet till riktlinjerna om astma och kol

tis, 11/12/2018 - 16:27

Rökning är den främsta orsaken till kol. Att samtliga patienter med kol som röker erbjuds rökavvänjning har därför högsta prioritet i Socialstyrelsens nationella riktlinjer. Men långt ifrån alla patienter erbjuds detta.

Brottsutredning kring Macchiarini öppnas igen

tis, 11/12/2018 - 11:22

Överåklagare Mikael Björk har beslutat att återuppta den tidigare nedlagda förundersökningen om patienter som fått syntetiska luftstrupar inopererade. Kirurgen Paolo Macchiarini är nu skäligen misstänkt för två fall av vållande till kroppsskada, grovt brott.

Sjukvårdspartier styr i fem landsting

tis, 11/12/2018 - 09:22

Efter valet har det blivit maktskifte i 13 landsting och regioner. Fler alliansstyren och mer makt till sjukvårdspartierna blev resultatet när förhandlingarna är avklarade. Västerbotten är nu det enda rödgröna landstinget.

Nytt sätt för triage införs i Gävleborg

tis, 11/12/2018 - 04:00

Efter en testperiod på två år i Hudiksvall byter nu hela Gävleborgs region triage-verktyg. Ambulansen, akutmottagningarna och även barnsjukvården börjar använda systemet Sats.

Sidor