Besök: idag 763, vecka 5.713, månad 26.697  förra: dagen 1.337, veckan 7.465, månaden 41.297
Pensi Rescue Oy produkter PPPress RescueSALE

Nyheter från Vårdförbundet

Prenumerera på Nyhetsflöde Nyheter från Vårdförbundet
Uppdaterad: 12 minuter 6 sekunder sedan

Hemförlossningar kan bli en del av vårdvalet

54 minuter 52 sekunder sedan

Stockholms läns landsting vill se över villkoren för hemförlossningar. Ett förslag är de barnmorskor som arbetar med det blir en del av sjukhusvården. Hembarnmorskan Sepideh Ghasemi tycker att dagens självständiga modell fungerar bra.

Vill du demonstrera i helgen?

3 timmar 12 minuter sedan

På lördag arrangeras Barnvagnsmarschen på cirka 50 orter i Sverige och på söndag är det ”En annan vård är möjlig” som håller en manifestation i Malmö. Vårdförbundets ordförande Sineva Riberio är en av talarna på söndag.

Flertalet landsting erbjuder sommarbonus

5 timmar 59 minuter sedan

Även i år erbjuder flertalet landsting och regioner extra pengar för den som flyttar sin semester. I drygt hälften av landets 21 landsting och regioner gäller sommarbonusen både sjuksköterskor och undersköterskor och i vissa fall även andra yrkesgrupper.

Här har barnmorskorna minskat mest i landet

7 timmar 52 minuter sedan

Medan cheferna under sju år ökat med drygt 27 procent i Landstinget Dalarna har barnmorskorna minskat med 9 procent. Men nu börjat statens och landstingets satsningar på specialistutbildningarna ge resultat. Läs del sju i serien "Fler styr färre vårdar".

Här har barnmorskorna minskat mest i hela Sverige

7 timmar 52 minuter sedan

Medan cheferna under sju år ökat med drygt 27 procent i Landstinget Dalarna har barnmorskorna minskat med 9 procent. Men nu börjat statens och landstingets satsningar på specialistutbildningarna ge resultat. Läs del sju i serien "Fler styr färre vårdar".

Lärlingsplatser ska öka intresset för laboratoriemedicin

10 timmar 42 minuter sedan

För att få fler att vilja bli biomedicinska analytiker erbjuds de som tar studenten vid de naturvetenskapliga gymnasieprogrammen i Gävleborg lärlingsplatser på laboratorierna i regionen.

Mentorer slutar efter uteblivet lönepåslag

tors, 24/05/2018 - 15:44

Elva erfarna sjuksköterskor i Region Jämtland Härjedalen har rekryterats som mentorer för nya kolleger. De skulle få nya arbetsuppgifter och mer ansvar, men inget lönepåslag. Nu har de bestämt sig för att inte fullfölja uppdraget.

Allt fler inom vården jobbar efter 65

tors, 24/05/2018 - 15:23

Andelen vårdpersonal som fortsätter arbeta efter att de fyllt 65 år har ökat kraftigt, om än från en låg nivå. Barnmorskorna ligger i topp, tätt följda av läkare och biomedicinska analytiker.

Larmcentral i egen regi har fördubblat kostnaderna

tors, 24/05/2018 - 11:25

Efter att Västra Götaland bestämde sig för att själva ta över SOS Alarms ansvar för larmsamtalen på numret nödnumret 112 har kostnaderna mer än fördubblats. Ordföranden i hälso- och sjukvårdsstyrelsen skyller på tjänstemännen.

Skånes universitetssjukhus bantar sin administration

tors, 24/05/2018 - 09:00

Vårdfokus granskning visar att administrationen i landstingen ökar lavinartat. Men Skånes universitetssjukhus försöker gå emot strömmen. Här har 18 procent av de centrala staberna skurits bort, och målsättningen är att ge medarbetarna större inflytande. Läs del sex i serien "Fler styr färre vårdar".

Kvinnor på anstalt stänger av för att orka med

tors, 24/05/2018 - 07:00

När vistelsen inom kriminalvården blir för svår eller längtan efter barnen för stor väljer många kvinnor att stänga av sina känslor. Det framkommer i specialistsjuksköterskan Ingela Hagströms intervjustudie med sju kvinnor på Hinseberg.

Allt fler studenter med utländsk bakgrund

tors, 24/05/2018 - 04:00

Hälften av studenterna på röntgen- och biomedicinska analytikerutbildningarna har utländsk bakgrund. På sjuksköterskeutbildningen har en av fyra nybörjarstudenter utländsk bakgrund, visar ny statistik från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.

Vart tar sjuksköterskorna vägen?

ons, 23/05/2018 - 15:45

De två senaste åren har 222 sjuksköterskor slutat sina tjänster på Norrlands universitetssjukhus. Expressen och Västerbottens-Kuriren har pratat med 33 av dem om varför de slutade och vad de gör nu.

Jobbar i vården - och i politiken

ons, 23/05/2018 - 13:10

Uppväxt i ett religiöst präglat hem utanför Jönköping kändes det naturligt för biomedicinska analytikern Conny Dahnson att engagera sig inom Kristdemokraterna. Men partiets vilja att förstatliga akutsjukvården gillar han inte. Conny Dahnson är först ut i en serie politikerporträtt i Vårdfokus fram till valet.

Stötdämpande golv minskar risken för fallskador

ons, 23/05/2018 - 10:24

Golv som är stötdämpande kan minska risken för att äldre ska skada sig när de ramlar med upp till 60 procent. Ändå är det ytterst ovanligt med stötdämpande golv på särskilda boenden.

Över hälften av landstingen arbetar för personcentrerad vård

ons, 23/05/2018 - 10:12

Av landets 21 landsting/regioner har 13 tagit beslut om att arbeta för att införa personcentrerad vård. Det visar en kartläggning som gjorts av Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Allt färre på labben - men cheferna har blivit fler

ons, 23/05/2018 - 04:00

På fyra år har cheferna i Region Norrbotten ökat med 34 procent. Biomedicinska analytikerna på de medicinska laboratorierna har samtidigt minskat med nästan 25 procent. Medarbetarna vittnar om en allt sämre arbetsmiljö. Läs femte delen i Vårdfokus granskning "Fler styr färre vårdar".

Unga vill ge mer resurser till elevhälsan

tis, 22/05/2018 - 14:50

Öppet varje dag, även efter skoltid och ett obligatoriskt samtal per termin för varje elev. Så vill unga att elevhälsan ska fungera. Nu har de lämnat in sin beställning till regeringen tillsammans med en rad andra förslag för att förbättra den psykiska hälsan hos unga.

Allt färre tonårsaborter

tis, 22/05/2018 - 09:41

Antalet aborter bland tonårsflickor har minskat stadigt under den senaste tioårsperioden. Sedan 2006 har det skett en halvering av tonårsaborterna, visar statistik från Socialstyrelsen.

”Det finns resurser - men det läggs inte på oss som räddar liv"

tis, 22/05/2018 - 08:00

På Sahlgrenska universitetssjukhuset växer administrationen i snabb takt medan antalet sjuksköterskor har minskat. Ändå är det i första hand vårdpersonal som det sparas in på när sjukhuset går med kraftiga underskott. Läs del fyra av Vårdfokus granskning "Fler styr färre vårdar".

Sidor