Nyheter från Vårdförbundet


         

Akupunktur hade ingen effekt på fertiliteten

Behandling med akupunktur har ingen effekt på ofrivillig barnlöshet som beror på polycystiskt ovariesyndrom, PCOS. Det visar en stor multicenterstudie där Sverige deltagit.

Kräver nationell förlossningsgaranti

Barnmorskeförbundet och ett flertal kvinnoorganisationer kräver att regeringen inför en förlossningsgaranti som garanterar födande kvinnor plats i det egna landstinget och rätt till barnmorska som stöd under hela förlossningen.

Sjuksköterska klippte av artärkateter

En sjuksköterska använde sax för att ta bort en artärkateter och råkade då klippa av den. Katetern fick sedan opereras ut. Ivo kritiserar sjuksköterskan eftersom det är emot sjukhusets rutiner att använda vassa redskap till uppgiften.

Ny app hjälper gravida hålla koll på blodsockret

I Norge testas nu en app för kvinnor med graviditetsdiabetes. Syftet är att hjälpa gravida att hålla ett bra blodsocker utan allt för stor inverkan på det dagliga livet.

 

 

Fler besökare när primärvården blev gratis

Besöken på akutmottagningarna har minskat samtidigt som vårdcentralerna har fått ta emot fler patienter. Det blev effekten när patientavgifterna slopades inom primärvården i Sörmland.

Tuff arbetsmiljö inom Sahlgrenskas strokevård

Samtidigt som patienttrycket ökat har vårdplatserna blivitn färre. Nu är arbetsmiljön på strokeenheten vid Sahlgrenska universitetssjukhuset så dålig att Vårdförbundet gått vidare till Arbetsmiljöverket. Skyddsombudet Stine Mathilde Fagerli hoppas att det ska skicka signaler om att villkoren för sjuksköterskorna måste bli bättre.

Sjuksköterska i USA åtalas för fler barnamord

Hon har kallats "dödsängeln" och sitter sedan 1984 i fängelse. Enligt reglerna kan hon släppas nästa år. Det hoppas åklagaren kunna stoppa genom att åtala henne för att ha orsakat två barns död 1981.

Värsta kolerautbrottet i världen

Kolerautbrottet i Jemen sprids snabbt. Med 5 000 nya fall per dag är antalet insjuknade nu över 200 000. Det är det värsta kolerautbrottet i världen, enligt Unicef.

Barnmorskorna får femtusen för varje utebliven semesterdag

I går kväll avgjordes tvisten om de barnmorskor i Västerbotten som i år endast kommer att få tre semesterveckor. För den vecka som uteblir får de 25 000 kronor i ersättning, det vill säga 5 000 per utebliven semesterdag.

”Som att komma hem till sin familj”

I dag avslutas världskongressen för barnmorskor i Toronto. Vårdfokus gav sig ut i vimlet för att prata med några av de femtiotal svenskar som deltagit i konferensen.

Sjuksköterska får prövotid efter dataintrång

I höstas dömdes sjuksköterskan för dataintrång för att hon kollat sin tidigare sambos journal. Nu har ansvarsnämnden beslutat om en treårig prövotid för henne.

Kraven ökar på förlossningsvården

Samtidigt som förlossningsvården förändrats och blivit allt mer personalkrävande har det blivit svårare att rekrytera barnmorskor, konstaterar Sveriges kommuner och landsting i en rapport.

Fyra bidrag gör upp om ett av vårdens tyngsta priser

Hela 38 bidrag nominerades till årets Vårdförbundspris. Nu har en expertjury utsett fyra slutkandidater som gör upp om prissumman på en halv miljon kronor. De representerar ambulans, demensvård, psykiatri och kirurgi.

Isländska barnmorskor sköter eftervården i hemmet

På Island får drygt 85 procent av alla nyförlösta kvinnor hembesök av en barnmorska efter förlossningen. Modellen har funnits i över tjugo år och barnmorskorna är mer än nöjda, trots att de gör hembesöken utöver ordinarie arbetstid.

Viktigt ha koll på ovanlig biverkan vid rotavaccin

En ovanlig med allvarlig biverkning av rotavirusvaccin är tarminvagination. Nu uppmanar Läkemedelsverket dem som arbetar inom barnhälsovården att vara uppmärksamma på symtomen.

Vårdgivarna slarvar med åtkomst till patientjournaler

Bara för att man är anställd i vården och har tillgång till datajournalsystemet får man inte gå in och läsa andras journaler annat om det behövs för kunna vårda en enskild patient. Men vårdgivarnas regler för vad som är obehörig åtkomst är långt ifrån solklara.

Sidor